Studiekeuze
Weet je het al zeker, weet je het nog helemaal niet of zit je daar ergens daar tussen in? Kijk in het onderstaande lijstje wat voor jou de best passende stap-vanaf-nu is:
Als je niet weet waar je beginnen moet, maak dan een interessetest. Meestal komt er natuurlijk uit wat je zelf ook wel wist, maar toch kan het een goed begin zijn. Redelijk goede testen vind je op:
- www.icares.com: hier vind je een snelle test, en via ‘slim kiezen’ kom je op voor jou relevante sectoren en eventuele banen.
- De Vrije Universiteit (VU) biedt een gratis studiekeuzetest aan, de ‘studieinspirator’. Een leuke test maar hij verwijst alleen naar opleidingen die de VU aanbiedt. Wel geschikt om te ontdekken welke sector voor jou interessant is. Je vindt hem hier: https://vu.nl/nl/onderwijs/meer-over/studie-inspirator-eerste-hulp-bij-studie-keuzestress
- Studiekeuze 123: Studiekeuzetesten – Studiekeuze123 (kost €5)
- Test123.nl. Naast een gratis studiekeuzetest vind je daar ook een kwalitatief betere studiekeuzetest: https://www.123test.nl/studiekeuzetest/ (kost €12,50)
Test gemaakt? Dan zijn er een aantal sectoren die nader onderzoek verdienen. Maak een top 3 van sectoren waar je meer van wilt weten.
- Log met je leerlingnummer in bij de Studiekeuzeapp op je telefoon of op StudiekeuzeApp (lyceolob.nl) en ga naar de Keuzegids online. Deze gids is een prima startpunt. Hier vind je alle studies, gerubriceerd in sectoren met een algemene beschrijving. Handig als je gaat (her)starten. Heb je een opleiding gevonden waar je meer van wilt weten, dan kun je zien welke instelling die opleiding aanbieden. Ook zie je daar de Keuzespecials, die een bepaalde sector nader uitdiepen.
- Via Opleidingen – Studiekeuze123 kun je opleidingen vergelijken.
- Via Van Profiel naar Studie – Studiekeuze123 vind je welke opleidingen je met jouw profiel kunt doen, of je kijkt op de lijst met doorstroomeisen.
- De FAQ-site over hoger onderwijs van de overheid vind je hier.
- Startstuderen.nl: de studiekeuzewebsite van de overheid.
- Als je heel ver vooruit wilt kijken: de eerste 3 studiejaren op een universiteit of de eerste 4 op een HBO-opleiding worden bachelor genoemd. De meeste studenten op een universiteit gaan dan door met een master, HBO studenten gaan dan meestal werken. Hier kun je zien welk bachelors aansluiting geven op welke masters: https://doorstroommatrix.nl
Een studie kies je met je hoofd, je hart en je voeten: een bezoek aan een instelling is een must.
Je begint met een open dag, en als je serieus geïnteresseerd bent ga je (online) proefstuderen en meelopen. Waar en wanneer je dat kunt doen vind je op
Open dagen kalender – Studiekeuze123.
Op universitairebachelors.nl en hbobachelors.nl vind je ook voorlichtingsactiviteiten en informatie.
Verlof aanvragen voor een open dag, proefstuderen of meelopen doe je door middel van een verlofbrief, die je hier downloadt.
Universiteiten en hogescholen hebben programma’s ontwikkeld om je te helpen met kiezen:
- Universiteit Leiden: Je wordt doorverwezen naar verschillende tests op 123test.nl.
- Vrije Universiteit Amsterdam: Studie Inspirator – Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl)
- De Universiteit van Amsterdam: Hoe kies je een studie? – Universiteit van Amsterdam (uva.nl)
- Wil je het ook wel eens van een ander horen? De Hogeschool van Amsterdam beidt gratis studiekeuzegesprekken aan. Kijk hier: Een opleiding kiezen of hulp nodig bij je studiekeuze ? De HvA helpt je op weg. | HvA
Kom je er niet uit na je examen? De UvA en HvA hebben een De Keuze-3-daagse: in korte tijd stappen maken in je studiekeuzeproces | HvA en een studiekeuzetraject Studiekeuzetraject: groepsbijeenkomsten, coaching en ervaringsopdrachten | HvA (niet gratis)
Er zijn veel bureaus en coaches die je tegen betaling willen helpen bij je studiekeuze. Coaches kunnen je door het studiekeuzetraject heen leiden; geregistreerde psychologen kunnen ook capaciteitentests afnemen. Vaak word je dan een dag lang getest en geïnterviewd. Een gerenommeerd adres is het Waterink Instituut in Amsterdam.
Zou je graag een technische studie volgen maar twijfel je of je het aan kunt? De TU Twente heeft er onderzoek naar gedaan. Van de leerlingen die slagen met een 6 voor wiskunde B, haakt 60% voortijdig af – maar 40% is dus wel succesvol! Waar zit ‘m dat in? Lees hier verder! Bij technische opleidingen voorspellen vwo-cijfers kans op studiesucces (scienceguide.nl)
Informatie over de studiekeuzecheck (of ‘matching’) van jouw opleiding vind je op de website van de opleiding. Voor algemene informatie over de studiekeuzecheck klik je hier.
Overweeg je geneeskunde? Kijk eens op ikwildokterworden.nl of Decentrale Selectie Geneeskunde – DecentraleGeneeskunde
Meer informatie over studies met (decentrale) selectie? kijk op Numerus fixus – Studiekeuze123
Het is niet zeker dat de decentrale selectie in deze vorm blijft bestaan. De tweede Kamer debatteert over een mogelijke vorm van loting. Lees hier over het onderzoek van Klaas Visser: Stop met het selectiecircus, zegt Klaas Visser zelf – ScienceGuide
Twijfel je of een tussenjaar je goed zal doen? Het tussenjaarkenniscentrum heeft een gids geschreven over de voordelen en de mogelijk risico’s van een tussenjaar. Je kunt hem hier gratis downloaden.
En op de site van de rijksoverheid kun je vinden wat je allemaal kunt en moet regelen.
Wil je graag werken met kinderen tijdens je tussenjaar? Lees hier waar je op moet letten als je voor een project kiest: Welkom – Better Care Network Netherlands
Voor het kwartaal waarin je 18 wordt: tegemoetkoming scholieren aanvragen
Voor 1 januari: DigID aanmaken (adviesdatum)
Voor 15 januari: inschrijven voor studies met Numerus Fixus
15 april: uitslag selectie studies met Numerus Fixus
Voor 1 mei: inschrijven voor studies met studiekeuzecheck (max.4).