Als je niet meteen gaat studeren
Je kunt natuurlijk ook besluiten dat je nog niet wilt gaan studeren. Misschien ga je liever op reis of (een jaartje) werken.

Op reis naar het buitenland? Kies alvast!
Het is slim om toch al een studiekeuze te maken voor je op reis gaat. Als je in het buitenland zit, kun je het ritme van studeren en daarmee je motivatie om te gaan studeren kwijtraken.
Door alvast een keuze te maken (en je misschien zelfs in te schrijven voor een studie) zie je je tussenjaar niet als eindstation. 

Werken? Oriënteren kan geen kwaad!
Ga je iets ‘duaals’ doen (studeren en werken op HBO-niveau), dan is het logisch om ook naar open dagen te gaan. Maar als je echt wilt gaan werken na de havo, dan vind je dat misschien niet zo zinvol. Toch is het wel belangrijk om je ook op een studie te oriënteren. Als je je baan kwijtraakt of niet op het gewenste niveau komt binnen je baan, is het goed om toch een studie achter de hand te hebben. Bovendien kunnen open dagen je ook op ideeën brengen: misschien heb je een leuke (beroeps)opleiding over het hoofd gezien en is er meer mogelijk dan je denkt. Ga daarom toch naar open dagen van verschillende instellingen.

To do: als je niet gaat studeren
Begin zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen op jouw tussenjaar of werkende leven: schrijf bijvoorbeeld sollicitatiebrieven en neem contact op met buitenlandorganisaties (vrijwilligerswerk?) of ambassade. Je moet veel regelen!

Hulpmiddelen
Praat met je coach of decaan en kijk eens op tussenjaarkenniscentrum.nl